Vragen en antwoorden over duiken en Sub70

Vragen over duiken 

 

1. Het Nederlandse water ziet er zo donker uit, is er wel wat te zien?

Meer dan je denkt. In zoetwater zwemmen imposante snoeken, steuren, palingen en meervallen rond die langer dan 1 meter kunnen worden. In de ondiepte bij het riet en de waterplanten zwem je geregeld tussen scholen van honderden kleine voorntjes en baarsjes. Nachtduiken en ijsduiken hebben hun eigen charme. Zie de foto’s voor voorbeelden.

Het zoute water is helemaal bijzonder. In de Oosterschelde en de Grevelingen wemelt het van de kreeften, krabben, grondels en anemonen. Als je goed kijkt, kun je soms zelfs een zeepaardje zien. Heel bijzonder zijn de sepia’s (inktvissen) die in het voorjaar massaal naar de Oosterschelde komen om te paren. Die te zien, is een onvergetelijke ervaring. Op de website van de NOB vind je foto’s die je een goed beeld geven van het prachtige Zeeuwse onderwaterleven (http://www.onderwatersport.org/DuikeninNederland/Sfeerimpressie.aspx)

2. Waar duiken jullie?

We duiken meestal in het Bussloo en andere zoetwaterplassen in de buurt van Apeldoorn. We hebben zelfs een geheime plas waarin alleen wij mogen duiken. Voor de opleidingen duiken we ook vaak in De Groene Heuvels bij Wijchen. We gaan elk jaar ook minstens twee weekenden naar Zeeland. In het voorjaar (huisjes) en met Hemelvaart (kamperen).


3. Hoe diep duiken jullie?

Dat verschilt. Sommige leden vinden het leuk om uit te zoeken wat het diepste punt van een plas is. In Nederlands zoetwater is dat vaak een meter of 25.
De meeste Subbers houden echter meer van het kijken naar het onderwaterleven. De meeste vissen en planten vind je in de zone tussen de 0 en 8 meter waar het licht en relatief warm is. Onder de 10 meter wordt het Nederlandse water al snel koud en donker.


4. Hoe lang duiken jullie?

Meestal rond de 45 minuten. Als het in de zomer lekker warm is en er is veel te zien, worden er ook wel duiken van meer dan uur gemaakt. In de winter is het meestal maximaal een half uur, bij ijsduiken houden de meesten het bij een kwartier.
Bij verenigingsduiken wordt altijd van te voren in overleg met de aanwezige duikers een maximale duiktijd afgesproken. Dit is voor de veiligheid en het is ook veel gezelliger om tegelijk het water uit te komen zodat je samen kunt napraten over wat je hebt gezien.
De duiktijd is ook afhankelijk van je luchtverbruik. Dit verschilt per persoon en is ook een kwestie van ervaring. In het begin verbruik je vaak wat meer lucht en moet je daarom soms wat eerder terug. Uiteraard let je instructeur daar op.


5. Maken jullie decompressieduiken?

Niet bij verenigingsduiken. Hier houden we altijd de zogenaamde nultijden aan.
Om decompressieduiken te mogen maken, moet je de specialisatie decompressie hebben gevolgd. Als we deze specialisatie binnen de club geven, worden er natuurlijk wel decompressieduiken geoefend. De clubleden die deze specialisatie hebben afgerond, kunnen op eigen gelegenheid decompressieduiken maken (bijvoorbeeld op vakantie). In Nederland is er vrijwel nooit een goede reden voor decompressieduiken omdat er op grote diepte niets valt te beleven.


6. Organiseren jullie duikreizen naar (sub)tropisch water?

Niet officieel als vereniging. Wel zijn er regelmatig leden die op eigen initiatief een duikreis regelen waar ook de rest van de club aan kan meedoen.


7. Is er een minimum leeftijd om met duiken te mogen beginnen?

Ja, 14 jaar is bij ons de minimumleeftijd voor een introduik en de opleiding voor beginners (1* / Open water). Met dit brevet kan je aan de meeste verenigingsduiken meedoen. Bij minderjarigen moet altijd een ouder of voogd persoonlijk vooraf toestemming geven. Dit betekent dat de ouder of voogd mee moet komen naar de introductieduik en de eerste opleidingsavond. U krijgt dan van ons informatie over de veiligheidsaspecten van duiken zodat u weet dat uw kind bij ons in goed handen is.
Het speciale jongerenbrevet (ScubaDoe) bieden wij niet aan omdat je met een dergelijk brevet alleen maar samen met een instructeur mag duiken, wat niet samengaat met de opzet van onze verenigingsduiken.
Als je nog net te jong bent, kun je ook eerst zwem en snorkellid worden. Hiervoor geldt geen minimumleeftijd.


8. Is er een maximum leeftijd?

Nee, zolang je gezond bent en er lol in hebt, kun je duiken. We hebben duikende leden die 70+ zijn.


9. Is duiken gevaarlijk?

Ja, net zoals autorijden. Maar als je weet wat doet en je haalt geen rare stunts uit, is duiken niet gevaarlijk. De apparatuur hapert eigenlijk nooit en wij zorgen er uiteraard voor dat je goed wordt opgeleid zodat je weet wat je wel en niet onder water moet doen en je ook weet hoe je je buddy moet helpen als hij/zij problemen heeft. .
Veiligheid is bij onze club erg belangrijk. Het belangrijkste element daarin is dat je altijd het recht hebt om een duik niet te maken of af te breken als het niet goed voelt. Dit besluit wordt altijd gerespecteerd. Je hoeft bij ons nooit iets tegen je zin in te doen.

 10. Is duiken duur?

Duiken is niet de goedkoopste hobby. De grootste investering is het aanschaffen van de duikuitrusting. Hoeveel geld je daaraan kwijt bent, is afhankelijk van je wensen en of je genoegen neemt met tweedehands materiaal. Tweedehands kun je met een beetje geluk voor €350,- klaar zijn. Als je alles nieuw koopt, moet je rekenen op ruim €1.000,- . Veel duurder kan trouwens ook, maar dat is echt niet nodig.
We helpen je op weg doordat je bij de opleiding van ons een complete persluchtset (ademautomaat, stabilizing jacket en fles) in bruikleen krijgt. Vaak vallen er ook nog wel andere uitrustingsstukken (zoals loodgordels) te lenen, zodat de begininvestering beperkt blijft tot een snorkelsetje en een pak. Bedenk daarbij dat duikmateriaal vele jaren meegaat. Een duikfles bijvoorbeeld haalt makkelijk de 25 jaar.
Nadat je alles hebt gekocht, ben je vooral geld kwijt aan benzine en parkeergeld. Om dit te beperken proberen we zoveel mogelijk te carpoolen. Vanuit de club regelen we ook goedkope flessenkeuringen en automaatservicebeurten.

 

Vragen over de duikopleidingen


11. Welke opleidingen bieden jullie aan en wat kosten ze?

We bieden zowel opleidingen voor beginners als voor ervaren duikers. Daarnaast bieden we specialisaties aan zoals ijsduiken, redden, onderwateroriëntatie, onderwaterbiologie en wrakduiken. Al onze opleidingen bieden we tegen kostprijs aan. Je betaalt dus nooit teveel. In onze prijslijst vind je welke opleidingen we verzorgen en wat ze kosten. 

12. Wanneer wordt welke opleiding gegeven?

Elk jaar starten we één of meerder opleidingen voor beginners (1*/Open water). De vervolgopleidingen (2*/ Advanced en 3*/Divemaster) worden gepland zodra er een groep de vorige opleiding heeft afgerond. Meestal verzorgen onze instructeurs daarnaast nog een andere specialisatie. Ze houden daarbij rekening met de wensen van de overige leden.
Op de pagina Opleidingsprogramma vind je welke opleidingen er zijn gepland.


13. Ik heb nog nooit van 1*, 2* en 3* brevetten gehoord, mag ik daar ergens anders wel mee duiken?

Onze brevetten worden afgegeven door de Nederlandse Onderwatersport Bond (de NOB) die is aangesloten bij de internationale bond, de CMAS. De NOB/CMAS brevetten zijn internationaal erkend en je kunt er overal mee duiken. Voor de internationale herkenbaarheid staat er op je brevet ook een naam die overeenkomt met de in het buitenland bekendere PADI-brevetten (1* / Open water, 2* / Advanced en 3* / Divemaster). 


14. Ik heb een ander brevet is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem. Brevetten van verschillende opleidingssystemen worden tegenwoordig over en weer erkend. Als je bijvoorbeeld PADI Open Water hebt, kun je bij ons de 2* opleiding gaan doen. Omdat het altijd fijn is om te weten wat voor soort duiker iemand is, maakt één van onze instructeurs meestal eerst een kennismakingsduikje met je. 


15. Wat is het verschil met PADI en waarom kan ik bij jullie geen PADI-duikopleiding volgen?

PADI is een commercieel systeem, Sub70 is een organisatie van vrijwilligers. Ook onze instructeurs zijn vrijwilligers. Het NOB/CMAS opleidingssysteem is niet commercieel. Je betaalt daarom minder voor een duikopleiding en voor de opleiding tot duikinstructeur. Dat zegt overigens helemaal niets over de kwaliteit. Onze opleidingen zijn minstens net zo goed als de commerciële varianten en meestal veel beter dan de duikopleidingen die op verre vakantiebestemmingen worden aangeboden. Wij hoeven geen “productie” te draaien en nemen ruim de tijd om je goed op te leiden. Ook onze instructeurs zijn goed opgeleid en moeten zich elk jaar verplicht laten bijscholen. 


16. Moet ik bij de opleidingen zelf duikmateriaal aanschaffen of verhuren jullie spullen?

Bij de beginnersopleiding (1*/ Open water) krijg je van ons gratis een persluchtset in bruikleen (mits voorradig). De overige spullen: pak, masker, vinnen, (hand)schoenen, snorkel, loodgordel, duikmes en horloge of duikcomputer moet je zelf regelen. Vaak valt er binnen de club het nodige te lenen en er is op Marktplaats een ruim aanbod van tweedehandsspullen.
Bedenk daarbij dat onze opleidingen goedkoper zijn dan de opleidingen van commerciële duikscholen en dat met het geld dat je daarmee bespaart je bijvoorbeeld al een gloednieuw duikpak kunt kopen.


Vragen over de Sub70 (de vereniging)


17. Waarom heten jullie Sub70? 

Sub is onder en wij zijn een onderwatersportvereniging. 70 is het jaar waarin we zijn opgericht. We bestaan dus al een hele tijd.


18. Hoeveel leden hebben jullie?

We hebben ongeveer 70 leden. Dat is genoeg voor een compleet aanbod, maar nieuwe leden zijn altijd welkom.


19. Wat voor soort mensen zijn er lid?

Ons ledenbestand is heel divers. Man en vrouw, jongeren en ouderen, gezinnen, stellen, alleenstaanden en mensen met allerlei soorten beroepen. Maar we zijn allemaal gek van duiken en we vinden het fijn om dit in verenigingsverband te doen omdat dit veel gezelliger is. 


20. Wie is bij jullie de baas?

Sub70 is een vereniging en dat betekent dat de leden de baas zijn. De leden kiezen op de Algemene Vergadering een bestuur. Dit driekoppig bestuur (voorzitter, penningmeester en secretaris) is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, maar legt daarover verantwoording af aan de leden. De bestuursleden, maar ook de instructeurs en de leden van de verschillende commissies, zijn allemaal vrijwilligers. Wij werken bewust niet met betaalde krachten. 


21. Is er voor mijn niet duikende partner of voor mijn kinderen ook nog wat te doen?

De meeste leden hebben niet duikende gezinsleden. We zorgen er voor dat er voor hen ook het nodige valt te beleven. Zo komt bij de paasduik de paashaas langs en gaan de kinderen eieren zoeken terwijl hun vader of moeder een duik maakt. Ook bij het Hemelvaart kampeerweekend zorgen we er met spelletjes in de clubtent, pannenkoeken bakken, tripjes naar het strand en natuurlijk de clubBBQ ervoor dat je niet hoeft te vervelen als je niet duikt. Wanneer de wekelijkse zwembadtraining in een schoolvakantie valt, is de hele familie welkom in het zwembad voor het “familiezwemmen”. Daarnaast hebben we vaste activiteiten zoals de jaarlijkse feestavond en de foto- en filmavond en natuurlijk de nieuwjaarsreceptie die ook voor partners en/of kinderen de moeite waard zijn. 


22. Hoeveel kost een lidmaatschap van Sub70?

De contributie voor een standaard lidmaatschap is € 200.- per jaar of € 50,- per kwartaal. Dit is inclusief het lidmaatschap van de Nederlandse Onderwatersport Bond. Voor jeugdleden en leden uit hetzelfde gezin gelden er kortingen. We hebben ook een speciaal zwem en snorkellidmaatschap voor niet duikers. Zie voor alle contributies en wat daar in zit onze prijslijst.


Vraag niet gevonden of antwoord niet duidelijk genoeg?

Stel je vraag via het contactformulier of stuur een e-mail naar Wij zorgen er dan voor dat je zo snel mogelijk antwoord krijgt. 

Google+