Zomeravond duik Ruinerwold/Engelgaarde

29 juli 2020

Woensdagavond 29 juli 2020  gaan we duiken in Ruinerwold/Engelgaarde.

Omdat de locatie wat verder weg ligt verzamelen we om 19:00 uur bij het Shell tankstation Apeldoorn Noord 360, dat is richting de snelweg A50 richting Zwolle, en rijden weg om 19:15 uur.

Het adres is: Weg naar de Bloemen 7961 AG, Ruinerwold,  maar ligt net boven Meppel         

Probeer zoveel mogelijk samen te rijden want er is beperkte parkeerruimte

Ruinerwold / Engelgaarde

Sinds 1 januari 2000 huurt de Noord-Nederlandse Duikfederatie (NNDF) het recht om te duiken in deze plas van Stichting Wandelbos. Twee visverenigingen beschikken over het recht om hier te vissen. Als je hier wilt duiken, dien je lid te zijn bij een NNDF-vereniging.

Ik heb een vergunning aangevraagd en verkregen die voor alle leden van SUB70 tot het einde van 2020 geldig is. Deze vergunning is betaald door SUB70

Let op! Er kan aan de waterkant gecontroleerd worden door BOA’s of je in het bezit bent van een vergunning dan wel lid bent van een NNDF-vereniging. Je kunt dan aangeven dat je lid bent van de NNDF en SUB70.

(neem je logboek of een andere duiklegitimatie mee om dit aan te kunnen tonen)

Ruinerwold is een prachtige duikstek met veel vis en een fraaie onderwateromgeving. De veenwandjes in het midden van de plas vormen een leuk gebied om in te duiken, evenals de noord- en westkant waar de boomtakken in het water hangen. Ook de boomwortels aan de noordwestzijde zijn een bezoek waard.

Bijzonderheden

Ruinerwold heeft meerdere instapplaatsen. Stap bij een van de steigers het water in en ga op ontdekkingreis. Bezoek het ‘mangrovegebied’ aan de noordwestzijde en kijk hoe grote snoeken jagen tussen de in het water hangende takken aan de noord- en noordwestkant.

Leven

Baars, blankvoorn, brasem, driehoeksmossel, karper, modderkruiper, rietvoorn of ruisvoorn, snoek, vetje, zoetwaterkreeft, zwanemossel

Ruinerwold behoort zeker tot de mooiere stekken in het Noorden van Nederland.

Duikleider: Cees Bijl OC : nog niet bekend  ( wie wil? )