Opleidingen

Direct naar Introduiken
Direct naar 1, 2, 3-ster duiken
Direct naar Opfrisduiken
Direct naar Specialisaties
Direct naar Reanimatie
Direct naar Programma
Direct naar Instructeurs

Veilige en voordelige duikopleidingen

Sub70 heeft het veilige opleiden van duikers hoog in het vaandel staan. Jaarlijks zijn er de cursussen 1* duiker / Open water (beginnersopleiding) en 2* duiker / Advanced 

Verder proberen we jaarlijks één of meerdere specialisaties te organiseren zoals droogpak, Nitrox basis, Onderwateroriëntatie, etc. Daarnaast wordt eens per 2 jaar, afhankelijk van de vraag de cursus 3* duiker / Divemaster gegeven.

Sub70 is een vereniging van vrijwilligers voor vrijwilligers. Omdat de instructeurs en alle anderen hun werk vrijwillig doen zijn de kosten van de opleidingen en specialisaties laag. Indien nodig krijgt een cursist zonder kosten extra begeleiding.   

Om te mogen duiken wordt je eerst medisch gekeurd. Sub70 heeft een eigen duikarts die de keuringen verzorgd, maar je mag je ook door een ander bevoegde arts laten keuren.

Hier kunt u de prijslijst vinden met alle tarieven voor lidmaatschap en cursus gelden:







Introduiken:

Voor 2024 staan er nog 4 woensdagen gepland 

Altijd al eens willen weten hoe het voelt om onder water te ademen? Onder professionele begeleiding van onze instructeurs kan je kennismaken met persluchtduiken. Wij bieden vele mogelijkheden voor introduiken, ook voor verenigingen en bedrijven. Neem contact met ons op voor meer informatie of meld je aan voor een introduik via het formulier onder aan deze pagina. 

Sub70 biedt in 2024 op 6 woensdagen de mogelijkheid om voor €20,- een introduik met persluchtset te maken in zwembad de Sprenkelaar. (Als je bij ons direct daarna de 1* opleiding gaat volgen, dan krijg je dit bedrag terug.)
Heb je een waardebon gratis introduik, lever die dan in op de avond zelf.

Wanneer: 6 woensdagen in 2024 (17-1; 20-3; 15-5; 18-9; 16-10 en 20-11), om 19.45 uur.

Waar: In ons leslokaal in zwembadcafé het Sprenkeltje. Parkeren bij zwembad de Sprenkelaar, Laan van Zevenhuizen 381 in Apeldoorn.

Meenemen: badkleding en een handdoek, wij zorgen voor de rest.

Wat ga je doen?

Je krijgt eerst een korte uitleg over de persluchtset en een veiligheidsinstructie waarin we onder andere de handsignalen oefenen. Ook laten we met enkele filmpjes zien dat er in Nederland onder water heel wat valt te beleven. Daarna ga je onder begeleiding van onze instructeurs zelf duiken in het zwembad. 

Je gaat die avond echt met een persluchtset (trimvest, ademautomaat en fles) onder water, waarbij wij er voor zorgen dat dit ontspannen en veilig gebeurt. De duik eindigt om 22.00 uur, waarna we in zwembadcafé het Sprenkeltje nog even nabespreken. Hierna is er gelegenheid om te borrelen met de leden van Sub70 die je graag alles over het duiken en onze vereniging willen vertellen. Neem alle sterke verhalen wel met een korreltje zout, want onder water zien alle vissen er veel groter uit (echt waar).
Voor wie: iedereen vanaf 12 jaar met een normale gezondheid. Met sommige handicaps kun je ook veilig een introduik maken. Neem in dat geval wel altijd eerst per e-mail contact met ons op.
Hoe Aanmelden?
Wil je het een keer proberen? Vul dan onderstaande gegevens in, uiterlijk 7 dagen voor de gewenste datum van de introduik. Wij nemen dan telefonisch of per e-mail contact met je op om de introduik definitief in te plannen.

Klik op de gewenste datum van de introduik om je hiervoor aan te melden.

15-5-2024

18-9-2024

16-10-2024

20-11-2024







Opleiding voor 1*, 2*, 3* duikbrevet

Sub70 verzorgt duikopleidingen volgens de methode van de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond). De NOB op haar beurt is weer aangesloten bij de CMAS. CMAS duikbrevetten worden wereldwijd erkend. Je kunt dan ook overal ter wereld met onze brevetten duiken. Duikers met een duikbrevet van een andere organisatie kunnen bij ons gemakkelijk instromen. Vergelijkbare brevetten worden over en weer erkend. Wel maken we altijd een proefduik om te zien of je daadwerkelijk de vaardigheden beheerst.

1* duiker (open water diver)/ 1* duiker junior

In de cursus 1* duiker leer je de basisvaardigheden van het duiken aan. Je leert omgaan met de apparatuur, je duikbril leegblazen, veilig een opstijging maken en uittrimmen onder water. Met een 1* brevet mag je tot 20 meter diepte duiken in niet stromend water. De cursus bestaat uit 7 theorielessen, 7 zwembadlessen en 7 buiten duiken. Deze cursus wordt afhankelijk van de belangstelling 1 of meerdere keer per jaar gegeven. De minimumleeftijd voor deelname is 14 jaar. Voor de 1* duiker junior is de minimum leeftijd voor deelname 12 jaar.

2* duiker (advanced open water diver)

Direct na het behalen van het 1* brevet kan de opleiding 2* duiker worden gedaan. Onderdelen van de 2* cursus zijn nachtduiken, duiken in getijdenwater (Oosterschelde), redden, diep duiken, onderwater biologie en oriëntatie. De cursus bestaat uit 7 theorielessen, 5 zwembadlessen en minimaal 16 buiten duiken. Ook dien je voor het aanvragen van het brevet in het bezit te zijn van een reanimatie certificaat. Deze kan ook binnen Sub70 behaald worden. De 2* duiker cursus wordt maximaal 1 maal per jaar georganiseerd. Een 2* duiker mag alle duiken maken waarvoor hij is opgeleid tot een diepte van 20 of 30 meter. Minimumleeftijd: 15 jaar.  

3* duiker (dive master)

Een 3* duiker is na het behalen van het brevet in staat een onervaren duiker te begeleiden. Daarnaast leert hij alles over decompressie-duiken en omgaan met een decompressiecomputer. Onderdeel van de opleiding is het veilig organiseren van een duik in buiten water. Voorwaarde voor het volgen van deze cursus is het hebben gevolgd van de 2* duiker en de specialisatie Redden. Minimumleeftijd is 18 jaar.







Vakantie plannen… een tijd al niet meer gedoken en eerst een opfrisduikje maken?

Bij Sub70 is het ook mogelijk om door niet-leden een zogenaamde “opfrisduik” te maken.

Professionele instructeurs en duikers van Sub70 kunnen gebrevetteerde duikers die enkel op vakanties duiken of al geruime tijd niet gedoken hebben begeleiden bij het opfrissen van alle kennis en zaken die van belang zijn bij het veilig en plezierig duiken. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Dat kan via  

Telefonich een afspraak maken kan ook via 
PR.: R. Blom 055- 5760283 of
Opl.: H. ten Cate 055-3604355


U wordt vervolgens teruggebeld door uw persoonlijk instructeur.

Sub70 heeft meerdere gebrevetteerde instructeurs die u graag weer even op weg willen helpen hoe het ook al weer allemaal moest … een afspraak is snel gemaakt. De zwembad avond is op woensdag van 21:00 uur tot 22:00 uur in zwembad de Sprenkelaar. Een buitenduik in recreatie gebied Bussloo is dichtbij. Spullen niet compleet meer? Sub70 verhuurt ook materiaal.







Gevarieerd aanbod van specialisaties

Sub70 verzorgt jaarlijks verschillende specialisaties. Sommige worden vrijwel jaarlijks georganiseerd, zoals Redden, Droogpak duiken en IJsduiken. Ander specialisaties worden gegeven als daar door de leden belangstelling voor bestaat. Zo hebben we de afgelopen jaren de specialisaties Oriëntatie, Wrakduiken, Nitrox, Decompressieduiken, OW-fotografie en  OW-biologie verzorgd.

Oppervlakte coördinator

In deze cursus leer je hoe je de procedures van “check de stek” en het invullen van de buddylijst.
Er wordt aandacht besteed aan de zuurstof koffer en de inhoud van de EHBO kist. Wat te doen in geval van een ongeval met een duiker en hoe en wie je allemaal dient te alarmeren. Deze cursus staat ook open voor familieleden van clubleden.
Erg leerzaam en beslist niet moeilijk en een echte aanrader!

Redden (rescue diver)

In deze specialisatie leer je hoe je een slachtoffer van een duikongeval veilig boven water brengt, naar de wal/boot transporteert, zuurstof toedient en zo nodig reanimeert. Daarnaast leer je de verschillende duikersziekten herkennen en weet je hoe ze worden behandeld. Ook worden verschillende methoden van zoeken geoefend. De cursus bestaat uit 4 theorie, 4 zwembad en 4 buitenwater lessen. De cursus wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid in buiten water. Om te kunnen deelnemen aan de cursus 3* duiker moet je deze specialisatie hebben gehaald.

Droogpak duiken

Steeds meer duikers schaffen een droogpak aan voor de koude maanden. Duiken met een droogpak is lastiger dan met een wetsuit. Sub70 organiseert daarom regelmatig deze specialisatie voor de leden. Je leert de verschillende soorten pakken kennen en je leert veilig om te gaan met je eigen droogpak. De cursus bestaat uit 2 theorielessen, 1 zwembadles en 4 buiten duiken. Deze specialisatie wordt bijna jaarlijks weer verzorgd.

Nitrox Basis

Vanaf het 1* duikbrevet kun je meedoen aan deze cursus. Nitrox is een gasmengsel dat meer zuurstof bevat dan gewone perslucht. Daardoor kun je met minder risico’s duiken.
Je leert het maken van niet-decompressieduiken met de standaard nitroxmengsels EAN32 en EAN36. Tevens de basiskennis van de belangrijkste materialen en vulmethoden die bij het duiken met EANx worden gebruikt. Ook leer je de aanvullende medische aspecten die een rol spelen bij het duiken met EANx.

IJsduiken

Vanaf het 2* duikbrevet heb je de mogelijkheid om met een ervaren instructeur de specialisatie ijsduiken te volgen. Spannend en leuk.

Tijdens de opleiding ijs-duiken leer je hoe je veilig en prettig kan duiken onder het ijs. Je leert veel over veiligheid, materiaal en kou. Ook leer je wat duiken in de bergen voor gevolgen heeft op je duikplanning. Tijdens de voorbereidende praktijk-duiken ga je specifieke reddingsgrepen en lijnsignalen oefenen. En uiteindelijk maak je twee duiken onder natuurijs.

Onderwateroriëntatie

Vanaf het 2* duikbrevet kan je meedoen aan de specialisatie Onderwateroriëntatie. Ook deze specialisatie staat regelmatig op het opleiding programma bij Sub70. De specialisatie bestaat uit theorie en praktijk waarbij je alles leert over met en zonder kompas navigeren onder water, seinen en lijn-duiken.

Wrakduiken

Tijdens deze specialisatie leer je alles over wrakduiken. van het plannen van een wrakduik tot het maken van een wrakduik. En natuurlijk moet je ook een aantal wrakduiken maken om de specialisatie af te ronden. 







Reanimatie

Een of meerdere malen per jaar wordt een cursus reanimatie verzorgd door Sub70. De les wordt gegeven door Henk ten Cate.

Voor deelnemers van de opleiding 2* duiker is een reanimatie cursus verplicht.
Alle leden van Sub70 kunnen voor een gereduceerd bedrag (€ 10,00) aan deze cursus deelnemen.

De cursus betreft het aanleren en herhalen van reanimatie oefeningen incl. AED (Automated Electronic Defibrilator). 

Deze avond(en) zijn meestal druk bezocht en staan erg in de belangstelling, wees er dus snel bij. 
De eerstvolgende cursus avond wordt wederom bekend gemaakt via e-mail aan de leden.

Deze cursus staat elk jaar op de agenda van het opleidingsprogramma.







Programma 2024

1* Duiker / 1* Duiker junior

24 januari 2024 start er weer een cursus 1* duiker. De cursus leidt op voor het eerste duikbrevet. Minimumleeftijd is 14 jaar. Ben je tussen de 12 en 14 jaar wordt je opgeleid tot 1* duiker junior. Daarmee kun je overal ter wereld duiken. Want onze brevetten zijn internationaal geldig. Ook kun je meedoen met de recreatieve duiken die Sub70 regelmatig organiseert in diverse duikplassen in Nederland. Wanneer alles goed gaat heb je voor de zomervakantie 2024 je brevet
De cursus 1* duiker bestaat uit 7 theorie, 7 zwembad en 7 buitenwater lessen. De theorie en zwembadlessen worden op woensdagavond van 19:00 tot 22:00 uur gegeven in zwembad de Sprenkelaar. 2 zwembadlessen bij Diveworld in Enschede welke 10m diep is. Hierdoor hopen we aan 7 buitenwaterduiken genoeg te hebben. Data: Zie agenda. De buitenwaterlessen zijn op zaterdag en zondagochtend in diverse plassen in de buurt zoals Bussloo, het Esse of de Groene Heuvels (bij Nijmegen). Aanvang 10.00 uur. Data: Zie agenda.
De kosten voor de 1* opleiding (Open water diver) bedragen €175,- naast de contributie voor het lidmaatschap.
Dit is inclusief:
• cursusboek en brevetcard
• logboek (standaard).
• 2 duiken in diveworld (Enschede)
• recht op restitutie van 50% van het cursusgeld als na afloop van de duik in Dive World de cursist in overleg met de instructeur tot de conclusie komt dat het beter is om de opleiding af te breken omdat de duiktechniek te veel problemen op gaat leveren en/of de cursist waarschijnlijk onvoldoende plezier aan het duiken gaat beleven.
Als service kunnen nieuwe 1* cursisten gratis gebruik maken van de beschikbare clubapparatuur (na betaling van € 50,- borg).
De cursist moet zelf de overige uitrustingsstukken aanschaffen.(duikbril, snorkel, zwembadvinnen, loodgordel met lood, duikpak met schoentjes en handschoenen, duikhorloge, buiten vinnen ). Dat is een investering voor vele jaren duikplezier. De kosten vind je op diverse sites van duikwinkels. Onze instructeurs dienen je graag van adviezen.
Heb je belangstelling voor de cursus neem dan contact op via of meld je aan door het invullen van het online inschrijfformulier.

10 januari start er een 2* opleiding. wil je hier aan mee doen meld je dan nu hier aan voor de opleiding. Nog geen lid van Sub70 meld je dan eerst aan als lid.

Reanimatie

De cursus reanimatie staat in 2024 voor 4 keer op de agenda onder voorbehoud op 23-2, 19-4, 8-11 en 22-11. Voor meer info zie het menu-item reanimatie onder opleidingen.

Wanneer je de reanimatie voor het eerst doet dien je hem twee keer te doen. Meld je dan ook even twee keer aan. uiteraard betaal je maar 1 keer €10,00.

Klik hier om naar de aanmeldformulieren te gaan.

Specialisaties

Komend jaar willen we kijken of we de volgende specialisaties kunnen organiseren: “zoeken en bergen” en “onderwaterarcheologie. Hiervoor zijn we met de NOB bezig voor een instructeur. Als er meer bekend is laten we dat zo snel mogelijk weten.







De instructeurs

Sub70 heeft een enthousiast team van instructeurs dat de verschillende opleidingen verzorgt.  Hieronder stellen ze zichzelf voor:

Henk ten Cate

Ik ben geboren op 14-09-1970 te Odijk. Mijn eerste duikervaring had ik op Aruba tijdens mijn huwelijksreis in 1996. Hierna er niks mee gedaan tot ik voor mijn 30e verjaardag de 1* duiker opleiding kado kreeg waarna ik in 2001 ben begonnen met duiken. Inmiddels ben ik NOB 4* duiker en sinds juli 2009 ook 2* instructeur. In 2007 ben ik ook begonnen met filmen onder water. 

Marije Oudejans

NOB 4* en 2* instructeur.

Duikt het liefst zo veel mogelijk. In Nederlands zoet en zout water maar ook in de Middellandse Zee. Tijdens het duiken fotografeer ik graag. Ik ben een echt droogpakwatje, inclusief volgelaatsmasker, maar ik duik wel het hele jaar door.

Overige instructeurs

Verder zijn er diverse instructeurs, die ondersteunen bij opleidingen of andere (hoofd)taken hebben:

Cees Bijl

Laurence Bijl