Fotoavond 2020

Op 7 maart jl vond de traditionele Foto-avond plaats in de kantine van voetbalclub Victoria Boys.

Als gastspreker was Truus Augustinus ( oa finalist ONK 2016) eerst met eigen werk, tips en aanbevelingen aanwezig. Een bijzonder boeiende manier van macro-fotografie en vooral héél gedetailleerd blijven kijken wat je onderwater zoal kunt zien.

https://duikeninbeeld.tv/onk_macro_2eprijs_truus_augustinus/

Daarna was het aan onze leden om hun productie te showen.
Alle ingestuurde foto’s zijn eerst anoniem gerangschikt en daarna met handopsteken werd de beste foto per categorie gekozen.

Marco – Zoet Binnenland
Marco – Zoet Buitenland
Marco – Zout Buitenland
Lucien – Zout Binnenland

Het was daarbij wel een beetje gênant dat Marco in wel 3 van de 4 categorieën de Beste Foto bleek te hebben gemaakt en Lucien in de 4e categorie. Die laatste foto won uiteindelijk ook de voorkeur van de fotografe en mocht een geweldig mooi onderwaterfotografie-boek mee naar huis nemen.

Goede lessen hebben we ook geleerd: Het maakt dus niet uit of je een hele geavanceerde of een starterscamera gebruikt: in alle gevallen blijft de omgang ermee bepalend voor het resultaat!
Daarnaast moet je goed blijven kijken, tot in het kleinste detail. Op Marco’s foto van de blauwe slak kun je links op het wier een hele rij eitjes vinden als je beter kijkt. Truus adviseerde zelfs om een vergrootglas mee te nemen onder water om zulke details tijdig te zien.
Verder verdient het zich terug om een foto in meerdere pogingen te maken, met verschillende uitsnedes, scherpte-instellingen of lichtbronnen. Voor wedstrijden is achteraf bijsnijden of photoshoppen niet toegestaan, je moet dus wel het juiste plaatje schieten.

Ten slotte bleek er nogal verschil te kunnen optreden in de lichtbalans bij verschillende beeldschermen. Een goede tip is het beoordelen van je foto’s op meerdere schermen voordat je je foto instuurt. Een dure calibratietechniek kan ook, maar dat zal voor de gemiddelde amateur te hoog gegrepen zijn…

Categories: Geen categorie