Geen winterslaap voor je batterijen

Nu het duiken voor velen van ons op een laag pitje staat in de winter, is het wel goed om even aan je apparatuur te denken. Met name apparatuur met (oplaadbare) batterijen of accu’s is het goed om in de winter er even aandacht aan te geven. Juist omdat je spulletjes mee onder water gaan, is de kans op vocht en corrosie groter dan anders.

Heb je gewone alkaline batterijen in je duiklamp of camera zitten, haal deze dan in de winter er uit. Als er ook maar een beetje vocht in je behuizing zit, kan de batterij gaan corroderen en je lamp verpesten. Haal deze batterijen dus altijd uit je apparaat.

Heb je oplaadbare batterijen of accus in je lamp, camera of computer, zorg er dan voor dat je in de winter deze in conditie houdt. Heel langzaam verliezen alle accus een beetje spanning en als je niet oplet, dan ontstaat de diepteontlading. Die diepteontlading zorgt ervoor dat je accu kapot gaat of -als je m weer aan de praat krijgt- een deel van het vermogen niet meer kan opbouwen. Dat is niet goed dus.

Dat kun je het makkelijkst voorkomen door ze een keer leeg te laten gaan en dan direct weer helemaal opladen. Heb je een duiklamp die warm wordt (halogeen of HID), leg deze dan in bad of in een emmer zodat de lamp niet te heet wordt bij het leeglopen.

Na het volledig opladen, kun je de accu weer gerust een tijdje wegleggen.

Ook hier bij geldt dat je de batterijen het best uit je apparaat kunt halen om corrosie te voorkomen.

Dan kun je in het voorjaar wel snel over al apparatuur met volle lading beschikken!

Categories: Geen categorie