Medische keuring

Medische keuring voor duikers

Vorig jaar gaven de verenigingen groen licht voor het voorstel van de Medische Commissie om de medische herkeuring te vervangen door een online zelftest. De NOB stelt deze zelftest sinds 1 mei voor alle Nederlandse duikers beschikbaar.

Lees verder onder de foto

Online Update
Foto: Rob Aarsen

Een zelftest is geen vervanging van medisch advies van een duikerarts. Maar het helpt je als onderwatersporter die perslucht gebruikt wel om te bepalen of advies van een duikerarts nodig is. Na vijftien vragen die je op een computer, tablet of telefoon overal ter wereld kan invullen, volgt een advies op maat. Dit advies kan variëren van “op dit moment geen bezwaar om te duiken” tot “neem contact op met een duikerarts”. Bij het advies wordt altijd een toelichting gegeven. Na het invullen kan je een eigen verklaring downloaden en printen om te laten zien bij de duikschool, duikleider of buddy. De zelftest is AVG proof en de eigen verklaring is opgesteld volgens de CMAS-richtlijnen en beschikbaar in het Nederlands en het Engels – dus overal ter wereld bruikbaar!

Wanneer is een medische keuring door een duikerarts verplicht

  • Ben je nog nooit medisch gekeurd en start je met duiken? Dan blijft de eerste keuring, de aanvangskeuring, verplicht. De belangrijkste reden voor deze eerste keuring is dat we daarmee een duidelijk signaal afgeven aan nieuwe cursisten: duiken is een veilige sport, maar er zijn risico’s en bij bepaalde medische aandoeningen is dat risico groter dan anders. Bij de aanvangskeuring legt de duikerarts ook uit wanneer je eventueel weer opnieuw contact moet opnemen met een duikerarts.
  • Ben jij NOB duikinstructeur? Ook dan blijft voor jou de medische jaarlijkse (vanaf 50 jaar of ouder) of driejaarlijkse (onder de 50) keuring verplicht.

DOE HIER DE DUIKMEDISCHE ZELFTEST: https://www.medischecheckvoorduikers.nl/

De belangrijkste vragen (en antwoorden) over de medische zelftest op een rij

1: Wat heb ik aan deze check?
2: Voor wie is deze check?
3: Is de check betrouwbaar?
4: Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van duikverenigingen en verenigingsbesturen voor wat betreft duikmedische keuringen?
5: Wat is de juridische status van deze check?
6: Moet je als vereniging nu de PDF-rapporten van de eigenverklaring opslaan?
7: Hoe zit het met duiken in het buitenland en de verzekering?
8: Worden mijn gegevens opgeslagen?
9: Is de datum waarop iemand gekeurd is ook een medisch gegeven? Wij leggen dit vast om te weten wie gekeurd is.

Categories: Geen categorie